Перейти до головного змісту

Продукти, які допоможуть подолати міжсезонний смуток

Продукти, які допоможуть подолати міжсезонний смуток, Фотограф: Geir Terje Nergaard
Фотограф: Geir Terje Nergaard

Початок весни, коли погода ще прохолодна, а небо здебільшого похмуре, багато хто з нас з незрозумілих причин впадають у смуток. Вчені досліджували такі стани і дійшли висновку, що це зовсім не примхи, а цілком реальний депресивний розлад сучасної людини.

Дослідники відзначили, що понад 20 % жінок у зимовий період страждають від сезонного афективного розладу (САР). Симптоми САР — байдужість, депресія і, як наслідок, — переїдання. Однак побороти САР можна за допомогою корекції раціону харчування. Порівняно з літнім і осіннім раціоном, зимовий досить бідний, оскільки позбавлений багатьох фруктів, овочів, свіжої зелені. В результаті деякі елементи з продуктів харчування погано засвоюються, що ускладнює перебіг весняної депресії.

  • Відмова від простих вуглеводів

Щоб побороти САР, потрібно нормалізувати рівень цукру в крові, оскільки його скачки викликають перепади настрою. Включіть у свій раціон продукти, які містять максимальну кількість складних вуглеводів. Наприклад, якщо ви не можете жити без хліба, нехай він буде цільнозерновим, пасту вибирайте тільки з твердих сортів пшениці, а рис — дикий. Такі продукти дадуть вам відмінний енергетичний запас і збережуть стабільний рівень цукру в крові.

  • Їжте побільше білків

Запобігти апатії та зарядити енергією також можуть білки. Найкращими джерелами білків є куряче філе, яйця і жирна морська риба. Спробуйте почати день з яєць та одного шматочка хліба.

  • Не забувайте про вітамін D, який дозволяє краще засвоюватися кальцію

Один з найнеобхідніших компонентів для підтримки нашого організму взимку — вітамін D. Риба, качка, яйця і устриці — основні джерела вітаміну D. Також не зайвими в раціоні будуть сир, молоко і вершкове масло.

  • Відмовтеся від стимуляторів

Ви не уявляєте своє життя без ранкової чашки кави і вечірнього келиха вина? Алкоголь дуже калорійний продукт, до того ж сильний депресант, тому його вживання взимку призводить лише до збільшення САР. Замініть каву трав’яним чаєм, який має скоріше седативний, ніж стимуляційний ефект. Хорошим джерелом аскорбінової кислоти в зимовий час є заморожені з літа ягоди.

  • Жирна морська риба

Сьомга, форель, норвезький оселедець і сардина містять величезну кількість корисних жирних кислот Омега-3, які відповідають за настрій і рівень концентрації уваги. Страви з цих видів риби можна по праву вважати найкращою їжею для мозку!

  • Натуральний йогурт

На думку дієтологів, однією з причин розвитку депресії є дефіцит кальцію в організмі. Його недолік можна легко заповнити, включивши в дієту кисломолочні продукти. Наприклад, натуральний йогурт. Спробуйте змішати його з вівсянкою і ягодами або використовувати як заправку для свіжих салатів.

  • Зелені овочі

Наситити організм фолієвою кислотою, залізом, вітамінами групи В, підвищити рівень енергії та концентрації уваги допоможуть зелені овочі. Запіканки, рагу і супи стануть смачніше, якщо ви додасте в них шпинат, броколі або брюссельську капусту.

У міжсезоння важливо, щоб харчування було раціональним і включало як можна більше різноманітних продуктів. Дієтологи радять не пропускати сніданок, оскільки він дає заряд енергією на цілий день, перекушувати протягом дня не солодким з кавою, а, приміром, горіхами, фруктами, бутербродом з цільнозернового хліба з рибою. Рекомендується полегшити вечерю — переїдання знижує апетит зранку і веде до погіршення загального стану організму і настрою. Ще немає будь-яких медичних тестів та аналізів, здатних виявити САР, але ефективно боротися із симптомами можна вже сьогодні. Правильний раціон харчування, звичайно ж, не в силах повністю вилікувати від депресії, однак може значно поліпшити стан організму і підняти тонус.