Перейти до головного змісту

Що змінити у своєму раціоні харчування восени

Що змінити у своєму раціоні харчування восени, Фотограф: Alexey Gorbunkov
Фотограф: Alexey Gorbunkov

Осінь — це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зимову пору. Через те, що день стає коротшим, а погода все прохолоднішою, ми підвищуємо загальне споживання калорій, особливо коштом жиру і простих вуглеводів.

Безконтрольне вживання жирних і солодких продуктів може істотно підвищити енергетичну цінність раціону харчування на 300—500 калорій вище норми. Якщо перевести це в цифри з погляду потенційного збільшення ваги, то виходить 1,5—2 кг на рік.

Восени ми їмо більше, ніж того вимагає наш організм

Можна сказати, що в давні часи вживання їжі восени в більшій кількості і набір ваги були виправдані. Попереду був «голодний» зимовий період, і запаси жиру допомагали його пережити. Ті часи минули, а тенденція більше їсти, щоб зігрітися у деяких людей залишилася. Курт Краучі, вчений із психіатричної клініки університету в Базелі (Швейцарія) вивчав пацієнтів із сезонним афективним розладом (тип розлади настрою, обумовленого браком світла). Він виявив, що під час зимової депресії вживалося більше вуглеводів, особливо солодощів, а також продуктів, які багаті на крохмаль. При цьому була відзначена тенденція на зменшення споживання подібних продуктів з початку застосування світлової терапії. «Ці дослідження показали прямий зв’язок між браком достатньої кількості світла і депресією, яка і підштовхує організм до додаткового споживання вуглеводів», — зазначив Краучі.

Незважаючи на те, що це цілком природно з психологічного боку, ми таким чином перенавантажуємо зайвою роботою власний організм: депресуємо, внаслідок чого їмо і набираємо вагу. Саме тому так важливо в осінній період допомогти нашому організму без переїдань вживати ті продукти, які зміцнюватимуть нашу імунну систему, зігріватимуть нас та допомагатимуть залишатися здоровими і стрункими до наступної теплої пори року.

Суха шкіра, потріскані губи

Разом з осінню приходить поривчастий сухий вітер, який щодня відчуває на собі наша шкіра. Саме шкіра, будучи «третьою легенею», забезпечує захист від вторгнення вірусів і бактерій, коригує водний баланс і температуру тіла. Осінній вітер і собі послаблює і виснажує шкіру, ми відзначаємо сухість обличчя і рук, помічаємо тріщинки навколо рота і на губах, зморшки. Щоб запобігти цим небажаним явищам, уведіть у свій раціон багаті на вітаміни і мінерали продукти, що захистять шкіру, як-от крупи, цільнозернові злаки, горіхи, гриби, молочні продукти, капусту, коренеплоди.

Щоб наситити шкіру вологою, використовуйте сезонні фрукти і воду. У холодну пору року воду бажано пити теплою. Необхідними для нашого організму в цей період є поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, що містяться у великих кількостях в жирній морській рибі (сьомга, норвезький оселедець, форель, сардина і скумбрія). Вживаючи в їжу жирну рибу, ви не тільки боретеся з осінніми стресами, а й зменшите ненаситність.

Зайва волога, неприємна сухість

Сирість, що так властива цьому сезону, погіршує стан наших суглобів, викликаючи відчуття втоми, тяжкості, оніміння в руках і ногах. Добре виводять вологу з організму в такий період страви з овочів та зернових, чорний кунжут, сухий імбир. Зайву сухість, яка восени затримується в легенях і викликає різкий кашель і сухість в гортані, допоможуть знизити молочні продукти і страви з них. Збадьорливий ефект для організму загалом матиме смачне і корисне яблучно-грушеве пюре.

Корисна гострота

Страви з додаванням прянощів і трав особливо корисні в осінній період, коли легені найбільш чутливі до впливу холодних температур. Це можуть бути лавровий лист, каперси, кмин, кардамон, кориця, гвоздика, кріп, фенхель, цибуля-порей, орегано, мускатний горіх, розмарин, чебрець, куркума, імбир, хрін, цибуля, часник і перець чилі. Крім цього потрібно потроху уводити в раціон кислі продукти: квашену капусту та цитрусові (лимон, грейпфрут, апельсин) тощо. Якщо вас мучить мокрий кашель, уникайте надмірного споживання молока, яловичини, баранини, курки, кориці, фенхеля, імбиру, цибулі та часнику, кави. Зайву вологу прекрасно виводить чай із м’ятою і ромашкою, редька, каєннський перець, гарбуз, ріпа, норвезький оселедець і гриби.

Харчування по сезону

"Харчування по сезону вкрай важливо для нашого здоров’я, тому що в потрібний час включаються всі захисні функції організму, — каже відомий український лікар-дієтолог Світлана Фус. — Наш раціон мусить підтримати оптимальний баланс вологи в організмі, зміцнити імунітет і систему травлення, підготувати легені і шкіру до агресивних періодів сильних вітрів і низьких температур. Травна система в осінній період схильна до стресу, тому слід уникати надмірного споживання холодних напоїв, несезонних овочів в сирому вигляді — помідорів, перцю, і включити в свій раціон в достатній кількості корисну жирну морську рибу, теплих страв з осінніх овочів, різних каш. Все це допоможе організму створити енергетичну базу, а отже, ви менше хворітимете і не відчуватимете себе втомленим і сумним".

Наша порада на осінь: приділяйте сну не менше 7 годин, щоб отримати хороший заряд енергії на наступний день.