Перейти до головного змісту

Які продукти додати в раціон з приходом весни?

Які продукти додати в раціон з приходом весни?

З настанням весни приходить час вийти із зимової сплячки. Коли кожен з нас відчуває тяжкість, відчуває себе млявим - саме час підбадьорити свій організм і оживити уподобання в їжі. Коли з кожним днем погода стає все теплішою, то наваристі супи, густі овочеві рагу і важке смажене м'ясо втрачають свою привабливість - організм вимагає більш легкозасвоюваної їжі. Однак це не означає, що потрібно просто обмежити себе в кількості страв і пересісти на одну воду. Йдеться про те, щоб звернути увагу на ті продукти, які підтримають ваш організм навесні.

Почати чистку можна з вашої кухні, прибравши продукти, що містять велику кількість цукру. Дослідження журналу American Journal of Public Health, які проводилися в 2013 році за участю 5000 чоловіків і жінок старше 30 років, показали, що споживання учасниками «солоденького» з настанням весни збільшується приблизно на 50%. Солодощі постачають наш організм порожніми калоріями і провокують переїдання, що в підсумку призводить до збільшення ваги. Натуральний цукор, що міститься в молочних продуктах, овочах, фруктах і сухофруктах цілком може задовольнити потреби організму в глюкозі. 

Фахівці з харчування також радять зменшити кількість жирної їжі. Стає тепліше, і організму потрібно менше енергії на обігрів. Жирні сорти м'яса, ковбасних виробів, соуси і жирні молочні продукти має замінити більш пісна їжа. 

Намагайтеся привчити себе пити просту воду в достатній кількості, замінивши нею інші напої - чай, каву, ненатуральні соки. Саме зневоднення може негативно вплинути на обмін речовин і вдало замаскуватися під голод. При цьому важливо уникати так званих рідких калорій. Дослідження The University of Kansas Medical Center показало, що у тих, хто вживав «рідкі калорії», рівень греліну (гормону голоду) значно зростав у порівнянні з тими, хто цю ж кількість калорій отримав зі звичайної їжі. 

Український дієтолог Світлана Фус розповіла, які продукти обов'язково слід включити в раціон харчування на початку весни.

Цитрусові

Апельсини, грейпфрути, мандарини - ці фрукти допоможуть підтримати вміст аскорбінової кислоти в нашому організмі. Як відомо, аскорбінова кислота необхідна для зміцнення судин і шкіри, а також для кращого засвоєння заліза. У свою чергу зміцнюється наш імунітет, захищаючи організм від застуди. Товста шкірка цих фруктів допомагає зберегти важливий для нас вітамін досить довго.

Кисломолочні продукти

Кисломолочні продукти, особливо домашнього приготування з заквасок, допоможуть підтримати мікрофлору кишечника. Завдяки їй всі необхідні компоненти їжі - білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мікроелементи - будуть краще засвоюватися. Окрім того, вітамін А, що міститься в цих продуктах, захищає наші легені від простудних захворювань, які дуже часто виникають навесні.

Жирна морська риба північних морів

Сардина, сьомга, норвезький оселедець - незаперечні джерела Омега- 3 жирних кислот і вітаміну D. Вони допомагають зміцнювати наші кістки і зуби. Вітамін D, необхідний для засвоєння кальцію, утворюється в нашій шкірі під впливом сонячних променів. У період, коли сонця ще недостатньо, саме жирна риба буде гарним джерелом цього вітаміну.

Овочі

Морква, капуста (білокачанна, цвітна, брокколі ), буряк повинні залишитися в нашому раціоні і навесні. Вони є гарним джерелом не тільки харчових волокон, які допомагають вивести з нашого організму продукти життєдіяльності і токсичні речовини, але і є живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника. Ці продукти є також джерелом вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які підтримають наш організм до появи свіжих літніх овочів .

Бобові та крупи

Спаржева квасоля, гречка, вівсянка, перлова крупа - ці продукти є важливим джерелом магнію і вітамінів групи В. Саме вони підтримують нашу нервову систему, захищаючи її від стресів і поганого настрою. Крім того, ці продукти є постачальниками  кремнію, який відіграє важливу роль для стану нашої шкіри, волосся і нігтів. Адже навесні особливо хочеться виглядати добре.

Здорового харчування потрібно дотримуватися цілий рік. І весна - не виняток, але саме в цей час набагато легше прийняти здорові зміни в раціоні свого харчування.