Перейти до головного змісту

5 правил правильного харчування під час і після Посту

5 правил правильного харчування під час і після Посту
Фотограф: Bent Raanes Sørensen

Піст - не тільки дієта, стверджують православні священики. Тим не менш, багато хто використовує період Великого Посту як можливість підготувати свою фігуру до літа, розвантажити і очистити організм. Відмова від їжі тваринного походження призводить до цілого ряду змін в організмі: як позитивних, так, часом, і негативних. З одного боку, перехід на рослинний раціон харчування очищує організм від шлаків, зміцнює імунітет, покращує роботу внутрішніх органів і самопочуття в цілому. Але разом з тим ми втрачаємо ряд важливих для організму вітамінів і мікроелементів. До закінчення Великого Посту ще три тижні і багато хто вже, напевно, відчув як позитивні, так і негативні зміни. Щоб дотримуватися балансу і уникнути неприємних наслідків досить дотримуватись п'ятьох простих правил:

Продумуйте раціон

Постити - не означає перейти на сухарі і горіхи. Церковний піст дуже строгий, але сучасний ритм життя і навантаження диктують свої правила - щоб вести повноцінний активний спосіб життя необхідно збалансоване харчування. Слідкуйте, щоб у вашому раціоні були присутні каші: вівсяна, гречана, рисова, пшоняна, перлова. Вони є джерелом клітковини, яка сприяє правильному травленню, відновлює мікрофлору кишечника. Також вони багаті на вітаміни - В1 , В2 , В5 і РР і мінерали - К, Mg , Si , Cu , Mn. Багаті рослинним білком бобові, соя і гриби, стануть непоганою заміною м'ясу та рибі. Ну, і, звичайно ж, не забувайте про фрукти і овочі. Свіжі салати, тушковані або приготовані на пару овочі - незамінне джерело вітамінів і мінералів.

Заповнюйте нестачу вітамінів і мікроелементів

Збалансоване і різноманітне харчування, навіть під час строгого посту, може задовольнити організм людини всіма необхідними поживними речовинами. Однак у цей період організм відчуває труднощі з забезпеченням залізом і вітаміном В12. Основне джерело цих незамінних компонентів їжі - м'ясо і морепродукти. Ті ж мідії, наприклад, містять велику кількість заліза. Тому люди, що мають низький рівень гемоглобіну, повинні, порадившись з лікарем, приймати вітаміни і мікроелементи у вигляді лікарських препаратів.

Не переїдайте

Як би не смішно це звучало, але переїсти можна навіть насінням або яблуками. Важливо пам'ятати, що піст - це, насамперед, стриманість, прагнення до помірності . «У піст необхідно харчуватися регулярно - 5-6 разів на день і збалансовано, не зловживаючи обсягами їжі. Особливо слід стежити за вживанням горіхів, насіння, рослинного масла , солодких продуктів і фруктів. Адже їх надлишок може порушити нормальну роботу органів травлення, погіршити стан шкіри і привести до збільшення ваги», - говорить дієтолог Світлана Фус .

Не пропускайте «рибні» дні

Протягом Великого посту є два дні, коли дозволяється вживати рибу - Благовіщення Пресвятої Богородиці та Вхід Господнього в Єрусалим. Вони випадають на 7 і 13 квітня. Не нехтуйте «рибними» днями і обов'язково скористайтеся можливістю урізноманітнити свій раціон і заповнити недолік корисних речовин в організмі. Вибирайте жирні сорти риби - наприклад , норвезьку сьомгу. Адже риба північних морів є незаперечним джерелом таких важливих для нашого організму Омега- 3 жирних кислот і вітаміну D. У період посту ці елементи просто незамінні.

Виходьте з посту плавно

Як правило, піст закінчується в день Пасхи рясними застіллями, пікніками, виїздом на природу з шашликами, барбекю, пасками, яйцями і т.д. Після тривалого обмеження в їжі це справжній шок для організму. І найнеприємніше, що такі застілля чреваті подальшими проблемами з шлунково-кишковим трактом. Тому будьте дуже обережні. «Заходьте » у свій звичний режим поступово. Не бажано відразу налягати на м'ясо і ковбаси. Краще почніть з тієї ж риби, кисломолочних продуктів, невеликої кількості нежирної птиці та яєць. Перші два тижні поступово вводьте їх до раціону, додаючи в день до пісного раціону 1 блюдо з риби, птиці, яйця і 1 блюдо з кисломолочних продуктів. І, поступово, до кінця місяця, виходьте на звичайний режим вживання цих продуктів.