Перейти до головного змісту

Оцінка якості норвезької сьомги

Оцінка якості норвезької сьомги
Фотограф: Studio Frea

На що слід звернути увагу під час вибору свіжої, свіжомороженої та копченої сьомги?

Свіжа сьомга

Норвезька сьомга має повну м’якоть свіжого, природного червоного кольору. Перед пакуванням рибу сортують відповідно до ваги та якості. Сортування відповідно до якості здійснюють згідно з результатами оцінки внутрішньої частини риби та її зовнішнього вигляду.

Вибираючи цільну або патрану рибу, потрібно:

  • перевірити цілісність і зовнішній вигляд луски (остання має бути яскравого кольору);
  • переконатися у цілісності шкіри риби (не має бути порізів);
  • переконатися, що риба має свіжий «морський» запах, близький до запаху устриць;
  • переконатися, що очі риби не замутнені, зіниці — яскраві та темні;
  • оглянути зябра: вони мають бути червоними (не коричневими!);
  • переконатися, що м’якоть риби на дотик щільна та пружна, а при натисканні пальцем відновлює форму;
  • переконатися, що внутрішня поверхня риби гладка, не має слідів крові, нутрощі відсутні, немає ділянок потемніння.

Свіжоморожена сьомга

Оцінка сортності свіжомороженої сьомги проводиться за іншими показниками. Слід зауважити, що відносно риби, яка підлягає заморожуванню, діють ще суворіші вимоги:

  • рибу оглядають на предмет пошкоджень через заморожування. Якщо пакування було недостатньо ретельним, деякі частини риби можуть виявитися розмороженими;
  • упаковка має бути щонайбільше збережена;
  • під час розморожування сьомги перевіряють її запах та пружність м’якоті;
  • якість свіжомороженої сьомги перевірити складніше, ніж свіжою. Тут більше доводиться покладатися на виробника. Тому виняткову важливість набуває перевірка супровідних документів, де передусім слід звернути увагу на дати.

Копчена сьомга — критерії оцінки якості

Копчення сьомги — стародавня традиція у Скандинавії. Такий вид обробки риби подовжує термін її зберігання. Копчену сьомгу фасують здебільшого у вакуумну упаковку, внаслідок чого продукт вдається зберігати тижнями у свіжому вигляді в середовищі, вільному від бактерій. На різні ринки рибоводні підприємства Норвегії постачають різну сьомгу. Для копченої сьомги вкрай важливо, щоб вміст жиру в рибі був мінімальним. Якщо копчена сьомга пісна, це є ознакою високої якості продукту.

  • перевіряйте дату упаковки продукту;
  • зберігання продукту в морозильнику понад 2 місяців не допускається;
  • перед подачею копченої сьомги на стіл слід перевірити її запах та смак. У зіпсованій рибі запах виразно неприємний та кислий;
  • спробуйте поверхню риби на дотик. Якщо риба неприродно слизька — це ознака неправильного або занадто тривалого зберігання.