Перейти до головного змісту

Україна — один із найпродуктивніших ринків споживання норвезької сьомги

Україна — один із найпродуктивніших ринків споживання норвезької сьомги
Фотограф: Marianne Aronsen

Обсяг експорту норвезької сьомги і форелі у світі 2012 року склав 1,1 млн тонн. Порівняно з минулим роком ці показники вищі на 18 % або на 174 000 тонни.

Загалом експорт норвезької сьомги 2012 року було оцінено у 29,6 млрд норвезьких крон (5,25 млн дол. США), у результаті перевищивши обсяг постачань минулого року на 449 млн норвезьких крон (79,7 млн дол. США). Норвезького оселедця 2012 року було експортовано на загальну суму 4,1 млрд норвезьких крон (728 млн дол. США), що на 4 % менше порівняно з 2011 роком.

Стабільні ціни на норвезьку сьомгу і зростання цін на норвезького оселедця

"Незважаючи на той факт, що розміри експорту з Норвегії та інших постачальників атлантичних продуктів сильно зросли у 2012 році, ціна на рибу залишилася порівняно стабільною проти 2011 року. У середньому ціна на норвезьку сьомгу у 2012 склала 27,29 норвезьких крон за 1 кг (4,8 дол. США), що проти 2011 року нижче на 4,30 крони, — пояснює старший аналітик Кристин Лієн з Норвезького комітету з питань риби. — 2012 року відзначається рекордне підвищення ціни на норвезького оселедця. Середня ціна на замороженого оселедця з Норвегії 2012 року склала 7,91 норвезьких крон за 1 кг (1,4 дол. США), збільшившись на 15 % проти 2011 року. Найбільшими ринками з погляду обсягу експорту норвезького оселедця стали Росія (60 000 тонн), Україна (58 000 тонн) та Литва (26 000 тонн). Обсяги експорту оселедця на харчовий ринок, як і передбачалося у 2012 році, на 100 тисяч тонн менше проти 2011 року".

Українці полюбляють норвезьку рибу

Експорт норвезької риби в Україну 2012 року зріс на 9,6 %. Причиною зростання послужили не тільки маркетингові комунікації, а й зростання популярності споживання риби як здорового і корисного продукту, а також популярність японської кухні, що дедалі швидко зростає. 2012 року обсяг експорту оселедця з Норвегії в Україну склав 60 714 тонн на загальну суму 495 964 норвезьких крон (88 тисяч дол. США). Це на 718 тонн менше проти 2011 року і пояснюється зниженням квот на вилов оселедця в океані. 2012 року з Норвегії було експортовано 27 372 тонни сьомги на загальну суму 668 332 норвезьких крон (118,7 тисяч дол. США). Показники вище за торішні майже удвічі — це підтверджує той факт, що Україна сьогодні є одним з ринків споживання норвезької сьомги, що дуже швидко зростає.

Інгрі Скарстейн, директор представництва Норвезького комітету з питань риби в Україні: "Минулого року ми досліджували ринок споживання оселедця в Україні і з’ясували, що норвезький оселедець асоціюється у споживачів з чимось рідним, українським. Причиною тому послужив той факт, що в Україні оселедець є частиною таких традиційних страв, як салат «Шуба», закуска з оселедця із чорним хлібом та цибулею, оселедець з картоплею. Оселедець сприймається українцями як доступний продукт, який також корисний для здоров’я. Найбільшим попитом у покупців користуються, звичайно ж, пресерви".